Rouw en verlies

Het gaat niet om het antwoord, maar over hoe beschikbaar je kunt zijn

Praten over rouw en verlies is voor velen een uitdaging. We vermijden het gesprek, of houden het oppervlakkig met goedbedoelde maar weinig helpende opmerkingen. Dit kan echter het gevoel van isolement bij de ander versterken. Het erkennen van verdriet en de impact ervan op iemands leven is cruciaal.

Tijdens deze werksessie verkennen we hoe rouw en verlies ons beïnvloeden, zowel als mens, als professional en als bij de mensen met wie we werken.

Doe mee en ontdek hoe je anders om kunt omgaan met rouw en verlies, zowel in je werk als in je persoonlijke leven. Je krijgt tijdens deze werksessie meer inzicht in rouw en verlies, de impact ervan op lichaam en geest, verschillende soorten rouw, en hoe je ‘rouwsluiers’ herkent. Ook leren we gesprekstechnieken en het gebruik van (overgangs)rituelen om afscheid op een respectvolle en betekenisvolle manier vorm te geven. En we gaan het hebben over onszelf: Hoe je als professional echt kunt zijn en laat zien wat het verhaal van de ander met jou doet. Want elk contactmoment is van betekenis, en afscheid nemen mag niet worden onderschat.

Topics

  • Kennis: Inzicht in rouw en verlies, de impact ervan op lichaam en geest, verschillende soorten rouw, en hoe je ‘rouwsluiers’ herkent.
  • Vaardigheden: Gesprekstechnieken en het gebruik van (overgangs)rituelen om afscheid op een respectvolle en betekenisvolle manier vorm te geven.
  • Gedrag: Hoe je als professional echt kunt zijn en laat zien wat het verhaal van de ander met jou doet. Elk contactmoment is van betekenis, en afscheid nemen mag niet worden onderschat.

 

Carin ReinhardtOver Carin Reinhardt
Carin is procesbegeleider bij het Ondersteuningsteam en heeft daarnaast haar eigen praktijk voor verlies -en rouwtherapie. Vanuit persoonlijke ervaring weet ze hoe groot en allesomvattend verlies kan zijn en hoe daarna alles kan veranderen. Binnen haar praktijk, en als procesbegeleider van het Ondersteuningsteam, ziet ze hoe moeilijk het is om rouw toe te laten. Ze heeft het daarom haar missie gemaakt om praten over rouw en verlies op de kaart te zetten.

 

Werksessie Rouw en verlies

  • Door Carin Reinhardt
  • Voor  iedereen werkzaam in de jeugdzorg en het sociaal domein
  • Duur: 3 uur
  • Advies of informatie? Neem contact op via info@hetondersteuningsteam.nl