Nooit neutraal

Leer jezelf kennen als zorgprofessional

Bepaalde ideeën en denkwijzen kunnen een obstakel vormen voor het bereiken van echte verbetering in de jeugdzorg. De werksessie Nooit neutraal laat je daarover nadenken.

Het laat zien dat hoe mensen denken en wat de maatschappij van ons verwacht de kaders bepalen waarbinnen de zorg wordt uitgevoerd. Het neemt je mee in hoe dat denken heeft geleid tot de toeslagenaffaire. Ben je ooit neutraal? Sta je los van je voorgangers? Wat kunnen wij leren van de gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire?

Tijdens dit antropologisch theateronderzoek, een co-creatie van het Ondersteuningsteam, het Rotterdams Wijktheater en Kula consult, maak je een reis langs verschillende perspectieven die de laatste anderhalve eeuw een grote rol speelden in de jeugdzorg. Wat ging er goed en waar is ruimte voor verbetering?

De film, die vertoond wordt door het Rotterdams Wijktheater, is een spin-off van de voorstelling Verloren Onschuld. Deze film geeft een indringend beeld van de donkere periode die gedupeerden van de toeslagenaffaire tussen 2005 en 2019 doormaakten en is gebaseerd op vele getuigenissen uit eerste hand. Het geeft je inzicht in de gevolgen en effect van de huidige kaders in de zorg en het verwoestende effect van een rigide systeem.

Topics

  • Je bent nooit neutraal; je staat niet los van je voorgangers
  • De tijdsgeest en de politiek-maatschappelijke opdracht vormt de output van zorg en creëert systemen die soms niet voor maar tegen mensen werkt
  • Je kunt verschil maken als je je bewust bent van de perspectieven en de tijdsgeest van waaruit je werkt

 

Gijs Haanschoten

Over Gijs Haanschoten
Gijs is procesbegeleider bij het Ondersteuningsteam en tevens antropoloog. Samen met antropoloog en voormalig procesbegeleider van het Ondersteuningsteam Suzan van Otterdijk vormen zij Kula Konsult. Zij zetten zich in voor verschillende thema’s waarin financiële problemen samengaan met sociale uitsluiting en multi-problematiek. Tijdens deze sessie werken zij samen met Het Rotterdams Wijktheater dat al ruim dertig jaar voorstellingen maakt met, voor en door mensen wiens verhaal nog onvoldoende wordt gehoord in de samenleving.

 

Werksessie Nooit neutraal

  • Door Gijs Haanschoten, Suzan van Otterdijk en het Rotterdams Wijktheater
  • Voor jeugdprofessionals
  • Duur 3,5 uur (inclusief filmvertoning en nabespreking)
  • Aan deze werksessie zijn kosten verbonden
  • Advies of informatie? Neem contact op via info@hetondersteuningsteam.nl