Van een onbewuste last naar een bewust inzicht
In ons werk komen we constant ongemakkelijke situaties en morele twijfels tegen. Het gesprek stokt, de ander gedraagt zich vreemd, je twijfelt over wat het juiste is om te doen. Spanning en stress ervaren we vaak als verstorend. Maar juist het streven naar rust en stabiliteit is niet altijd de beste aanpak. Hoewel het lastig voelt, zijn deze momenten kansen voor groei en inzicht. Onrust biedt aanknopingspunten bieden voor herstel en samenwerking.
In deze sessie onderzoeken we waarom we onrust en twijfels vermijden en hoe we ze kunnen omarmen als krachtig instrument in de professionele praktijk. Morele twijfels, momenten van onzekerheid over wat juist is, kunnen worden benut om bewuster en met respect voor diverse standpunten te handelen. Door deze twijfels te begrijpen, versterk je niet alleen je beslissingen, maar ook je impact op kinderen en gezinnen.
Door ongemak en morele twijfels te omarmen, kom je tot bewust inzicht. Je leert lastige situaties benutten als kansen voor groei, verbinding en impact. Praktische handvatten helpen je bewuster en respectvoller te handelen, wat de kwaliteit van je werk versterkt. Doe mee en ontwikkel jezelf als jeugdprofessional met een sterk moreel kompas en veerkracht in uitdagende situaties!
Topics:
- Zelfreflectie en bewustwording: Leer onrust en morele twijfel herkennen bij jezelf, ontdek welke mechanismen je gebruikt om hiermee om te gaan, en ontwikkel een dieper bewustzijn van je eigen drijfveren en die van anderen.
- Vaardigheden: Ontwikkel alternatieve benaderingen om onrust en twijfels te integreren in je dagelijkse praktijk. Leer jezelf actief te bevragen in complexe situaties en wegen welke waarden belangrijk zijn binnen de context.
- Inzicht: Begrijp concepten zoals cognitieve dissonantie en biases. Ontwikkel een bewuste afweging van je waarden en de impact van je keuzes op anderen.
Over Sanne Hillebrand
Sanne startte haar loopbaan bij de Raad voor de Kinderbescherming waar ze verschillende functies en aandachtsgebieden heeft gehad. Ze heeft als raadonderzoeker, casusregisseur, intaker en adviseur gewerkt en zich gespecialiseerd in mensenhandel en radicalisering.
In 2022 is zij gestart bij het Ondersteuningsteam waar zij gedupeerde ouders en kinderen ondersteunt bij het herstel na de toeslagenaffaire. Daarnaast werkt zij als adviseur integriteit om organisaties te ondersteunen bij het inrichten van hun integriteitssysteem.
Werksessie Twijfel en Ongemak
- Door Sanne Hillebrand
- Voor jeugdprofessionals
- Duur: 3 uur
- Advies of informatie? Neem contact op via info@hetondersteuningsteam.nl