Beschikbare hulp

Voor gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire is er hulp beschikbaar. Bijvoorbeeld bij financiële ondersteuning en gratis rechtsbijstand. Op deze pagina staat de beschikbare hulp voor ouders die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire op een rij.

Aanmelden en financiële hulp

Is bij jou de kinderopvangtoeslag tussen 2005 en 2019 stopgezet? En heb je je nog niet aangemeld voor herstel bij toeslagen? Meld je dan aan bij de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT). Als je een erkend gedupeerde bent van de toeslagenaffaire heb je recht op financiële compensatie en is er brede ondersteuning voor jou en je gezin. Aanmelden kan tot 1 januari 2024.

Ik ben het niet eens met de beoordeling, wat nu?

Heb je je aangemeld en ben je het niet eens met de beoordeling van de Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT)? Of ervaar je andere drempels? Dan kun je bezwaar maken op de beoordeling. Ook kun je een advocaat inschakelen via de gratis rechtsbijstandregeling.

Ik ben een gedupeerde ouder, hoe krijg ik hulp?

Voor ouders die te maken hebben gehad met de toeslagenaffaire en een uithuisplaatsing is er hulp beschikbaar, zoals rechtsbijstand of hulp van de gemeente. Lees hier meer over alle soort hulp die er beschikbaar is.

Wat kan het Ondersteuningsteam voor mij doen?

Ben jij een gedupeerde ouder van de toeslagenaffaire én is jouw kind uit huis geplaatst (nu of in het verleden)? Dan kun je jezelf aanmelden voor ondersteuning van het Ondersteuningsteam. Het Ondersteuningsteam kan bijvoorbeeld helpen bij contactherstel tussen jou en je kind en ondersteuning in gesprekken met instanties.

Meld je hier aan voor ondersteuning van het Ondersteuningsteam

Kan mijn kind gebruik maken van de kindregeling?

Voor kinderen en jongeren van gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire is er de kindregeling. Dit is een herstelregeling die bedoeld is als steun in de rug voor kinderen en jongeren. De meeste kinderen en jongeren die recht hebben op de kindregeling zijn bij UHT bekend en hebben deze herstelbetaling al ontvangen of ontvangen die nog.

Twijfel je of aanmelden nodig is? Controleer dat via deze vragenlijst.

Hoe krijg ik hulp van de gemeente?

In elke gemeente van Nederland is er voor gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire een steunpunt of herstelteam. Zij geven hulp bij werk, inkomen, huis en of zorgvragen. De medewerkers van het steunpunt weten veel over de toeslagenaffaire. Ook als je in het verleden al eens hulp hebt gezocht, kijken zij opnieuw wat mogelijk is. De gemeente zet soms andere organisaties in, zoals het wijkteam, maatschappelijk werk of thuishulp. Kijk voor meer informatie over hulp van de gemeente op deze link.

Juridische hulp voor ouders en kinderen

Als je een gedupeerde ouder bent, kun je een advocaat krijgen via de gratis Rechtsbijstandsregeling. Een advocaat kan je helpen met een verzoek voor herstel bij de Belastingdienst/Toeslagen. Niet iedereen heeft een advocaat nodig, maar sommige ouders vinden het fijn als er iemand met verstand van juridische zaken meekijkt naar het proces.

Ben je een gedupeerde ouder en zijn je kinderen uit huis geplaatst? Of ben je als kind uit huis geplaatst en is je ouder gedupeerd? Ook dan is het soms mogelijk gebruik te maken van de gratis Rechtsbijstandregeling. Lees hier meer over wat de Raad voor Rechtsbijstand kan betekenen bij uithuisplaatsing van je kind(eren).

Waar stel ik mijn vraag over jeugdbescherming?

Heb je een vraag over jeugdbescherming? Of een vraag over een lopend onderzoek naar een uithuisplaatsing? Neem dan contact op met je jeugdbeschermer of met de Raad voor de Kinderbescherming.

Lotgenotencontact

Veel gedupeerde ouders hebben contact met andere gedupeerde ouders om hun ervaring en kennis te delen. De Stichting Lotgenotencontact organiseert bijeenkomsten voor gedupeerde ouders. Je kunt ze bereiken op 030-44 20 000 of mailen (contact@lotgenotencontact.info). Wie de lotgenotenlijn belt, krijgt een ouder aan de lijn die zelf ook gedupeerd is.

Gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire hebben zich op verschillende wijze verenigd. Er zijn allerlei facebookgroepen waar je lid van kunt worden. In deze groepen delen ouders informatie en ontwikkelingen en kun je vragen stellen aan andere gedupeerde ouders.

Stress bij het opvoeden

Stress over geld en schulden zorgt voor extra druk op je gezin. Als je gestrest bent, wordt kinderen opvoeden en ze aandacht geven veel lastiger. Voor hulp bij het opvoeden kun je terecht bij een school maatschappelijk werker, het buurt- en wijkteam, een opvoedondersteuner of het consultatiebureau.

Gezondheid

Ervaar je klachten over je gezondheid? Neem dan contact op met je huisarts. Doe dat bij lichamelijke klachten, maar ook als je veel stress ervaart en je somber bent.

Bij mentale klachten kan de huisarts je verwijzen naar de GGZ (Geestelijke Gezondheidszorg). Bij een aantal huisartsenpraktijken werken ook praktijkondersteuners geestelijke gezondheidszorg (POH-GGZ). De huisarts kan die ook inschakelen als dat passend is en je je daar beter bij voelt.