Twijfel als krachtig gereedschap voor doorbraken

Laat je inspireren door twee jaar Ondersteuningsteam

Stel je voor dat je een blanco canvas hebt. Wat zou je dan doen? Waar kies je voor en waar neem je afscheid van? Welke obstakels zijn te overwinnen. Wat geeft vleugels?

Tijdens de werksessie Twijfel als krachtig gereedschap voor doorbraken delen we de ervaringen van twee jaar Ondersteuningsteam. Wie zijn wij, wat kenmerkt onze doelgroep en wat leren we nog dagelijks van de interactie met elkaar en onze samenwerkingspartners? Maar bovenal, waarom is het zo belangrijk om de dramatische gevolgen van de toeslagenaffaire niet te vergeten?

Bij de start van het Ondersteuningsteam spraken we veel gedupeerde ouders met uithuisgeplaatste kinderen. Zij vertelden dat ze van een goede procesbegeleider verwachten dat deze passende ondersteuning biedt op basis van kennis en expertise. Maar zij verlangden wezenlijk naar andere, nog veel belangrijkere kwaliteiten: compassie en empathie. Een mens in plaats van een functionaris. Het belang van deze eigenschappen is niet te onderschatten en staat dus centraal tijdens deze werksessie.

In deze werksessie delen we deze, maar ook andere opgedane inzichten van twee jaar Ondersteuningsteam. Hoe komt het dat bepaalde ideeën en denkwijzen een obstakel kunnen vormen voor het bereiken van echte verbetering van je werk? Wat is werken met de menselijke maat nu werkelijk? Hoe vertaal je dat dan in een werkwijze voor een nieuw team?

Topics

  • Kom meer te weten over de werkwijze van het Ondersteuningsteam
  • Hoe opereer je in een context met verschillende belangen?
  • Wat was het verwoestende effect van de toeslagenaffaire?
  • Ontdek hoe je compassie en empathie integreert in je eigen manier van werken en organisatie
  • Leer twijfelen zien als krachtige kwetsbaarheid waarmee je ruimte creëert

 

Over Nicoline den Ouden
Nicoline was in 2021 betrokken bij de oprichting van het Ondersteuningsteam en is sindsdien als teammanager verantwoordelijk voor het team procesbegeleiders en Leren & Inspireren. Zij startte haar loopbaan binnen de jeugdbescherming en werkte de jaren erna in diverse functies in de jeugdzorg en sociaal domein, met de nadruk op proces en verandermanagement. Ze weet als geen ander bypasses langs ‘het systeem’ te creëren voor kwetsbare groepen en tegelijkertijd een bijdrage te leveren aan innovaties die deze bypasses niet langer nodig maken.

In haar sessie gebruikt ze voorbeelden uit haar werk en persoonlijk leven. Ze kan mensen bewegen, raken en laten kijken naar dat wat hen drijft en wat ze morgen anders zouden kunnen doen.

 

Werksessie Twijfel als krachtig gereedschap voor doorbraken

  • Door Nicoline den Ouden, collega’s uit het Ondersteuningsteam en betrokken ouders
  • Voor iedereen werkzaam in de jeugdzorg en het sociaal domein
  • Duur: 3 uur
  • Advies of informatie? Neem contact op via info@hetondersteuningsteam.nl